Network Menu

SWEA München

Historia

Den 30:e maj 2005 höll SWEA München sitt första möte. Ett femtiotal svenska kvinnor kom till Svenska församlingens lokaler, som då låg på Schwanthalerstrasse 60, för att stödja beslutet att bilda en avdelning inom den globala organisationen SWEA. Avdelningen bildades i juni samma år och invigdes högtidligen den 7 september 2005 i närvaro av SWEA Internationals ordförande, Siv Svensson, London, regionchef Maud Larsson, Zürich samt Christina Wimpissinger, ordförande i vår ”fadderförening” SWEA Wien.

Vid intressemötet i maj 2005, agerade Catarina Holtz mötesordförande, och hon blev senare också vald till ordförande för 2005 och 2006. Därefter, fram till idag, har fem kvinnor följt på ordförandeposten. De har tillsammans med styrelserna verkat för att befrämja den svenska kulturen och det svenska språket, hållit kontakt med den globala SWEA-organisationen, men framför allt sett till att vi här i München har haft tillfälle och möjlighet att träffas på olika aktiviteter.

Catarina Holtz (ordförande 2005, 2006)
Kristina Magnusson, numera Ljungqvist (ordförande 2007)
Suzanne Herrera (ordförande 2008, 2009)
Erika Sundström (ordförande 2010, 2011)
Helén Rennie-Smith (ordförande 2012)
Anna Nejdling Ekman (ordförande 2013 – 2016)
Helena Ozols (ordförande 2016 – 2020)
Marie Larsson-Stern (ordförande 2020 – )

Genom åren har det ofta varit en liten kärna kvinnor, med styrelseledarmöterna i spetsen, som drivit verksamheten framåt med stöd av medlemmarna i SWEA München. Men DU liksom ALLA är alltid lika välkomna! Aktiv liksom inte så aktiv, gammal liksom ung, ny medlem liksom före detta medlem som gärna vill komma tillbaka.

Aktiviteter

SWEA Münchens aktiviteter koordineras av programansvarig som sitter i styrelsen. Hon är sammankallande för programgruppen, som endast har antalet intresserade medlemmar som begränsning. Alla SWEA-medlemmar är hjärtligt välkomna att delta. Om man som medlem tycker att det saknas någon aktivitet eller grupp som borde finnas, är det möjligt att själv verka för att detta realiseras genom att gå med i programgruppen. Om du vill komma i kontakt med Programansvarig, skicka e-post till munchen(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org.

Exempel på aktiviteter som har funnits tidigare, finns idag och idéer:

Konstbesök
Litteraturläsningar
Bokklubb
Bokrondellen
Barnteaterbesök
Mässbesök
Proffesional
Stick Café
Fotoklubb
Stadsvandringar
Firande av kanelbullens dag
Ärtsoppekväll i november
Glöggafton
Studiebesök på BR, BMW, Allianz Arena
Besök hos Sweor med egna företag
Besök hos svenska företag
Föredrag
Vinprovning
Besöka närliggande SWEA-avdelningar
Filmkväll
Semmelkalas

Det finns fasta aktiviteter som funnits med tidigt i SWEA Münchens historia och som fortfarande har sin plats i kalendern. ”SWEA Lunch”, som i begynnelsen var en morgonkaffeträff ”Kaffeklatsch”, har sin tid i regel 2:a tisdagen varje månad klockan 12. ”After Work” döptes för ett par år sedan om till ”Månadsmingel” och går numer under benämningen ”Mingel” och inträffar med ojämna mellanrum när det passar i programmet. Barngruppen var länge en stående aktivitet varje månad, men ligger för närvarade i träda pga lågt deltagande. Hör gärna av dig till oss på munchen(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org om du är intresserad av att dra igång barngruppen igen! De årligen återkommande aktiviteterna Kräftskivan och Oktoberfest har också funnits med de flesta år och fungerat som en kick-off inför höstens aktiviteter.

Välgörenhetsprojekt

Varje år donerar SWEA München till olika verksamheter som främjar den svenska kulturen. Vi har bland annat donerat till Svenska kyrkan i Bayern samt Internationale Jugendbibliothek, Schloss Blutenburg, för inköp av svenska böcker. Vi har tidigare även donerat tyska böcker skrivna av svenska författare till ett barnsjukhus i München. Vi välkomnar alltid förslag på kandidater ifrån våra medlemmar.