München

Leva & Bo i München

Leva & Bo i München

München är en spännande metropol mitt i Europa och kallas för Tysklands hemliga  huvudstad. Eller som folk i München säger ”Weltstadt mit Herz” vilket betyder en  världsstad med hjärta. 

Ett annat uttryck som man ofta hör är att München är Italiens nordligaste stad, vilket  betyder att vi har sydländsk livsstil samtidigt som alla kommunikationer fungerar perfekt,  som en bayersk uttryckte det: här finns både laptop och lederhose.  

Som alla vet finns ju Oktoberfesten varje höst, men också därutöver har vi många  regionala och traditionella s.k. folkfester i samma anda och inte att förglömma våra  berömda biergarten – ölträdgårdar, oftast vid värdshus med lummiga kastanjeträd.  München är en väldigt grön stad med den stora alpfloden Isar som flyter mitt igenom  staden och på somrarna är flodstränderna fulla av soldyrkande stadsbor. 

Många tyskar semestrar därför gärna här och ny enkät bekräftar att 90% av Tysklands  befolkning skulle bosätta sig här om dom fick välja. 

Närheten till alperna med skidåkning på vintern, vandringar och bad i alpsjöarna på  sommaren gör det möjligt att leva ett liv med lift balance i arbete och fritid. 

Både Siemens och BMW har sin huvudcentral här och ett företag som Apple kommer  snart att etablera sitt forskningscenter i München. Och det säger väl en del för här hittar  man lättare personal som vill bo och leva med i en storstad som har naturen utanför  knuten.  

Här finns både sport och kultur på världsnivå med massor av museer, teatrar och gallerier  och inte minst den stora Allianz arenan för dom som tycker om fotboll. 

Baksidan är förstås prisnivån: München är Tysklands dyraste stad och att bo här kostar  nästan dubbelt så mycket som i Berlin. 

Fördelen för den som vill flytta hit för en period så finns det en fungerande hyresmarknad.  Man kan alltså hyra sitt boende – men det kostar som att bo som i Stockholm eller någon  annan metropol i Europa.  

Titta på kartan: München ligger bara 3 timmar med bil till den italienska gränsen och 4  timmar till den berömda Gardasjön, där många bosatta här har sina sommarställen. 

När man tittar på den politiska agendan är München sedan decennier socialdemokratiskt  och delstaten Bayern moderat.  

Ett sympatiskt ordspråk här är ”Leben und leben lassen” leva och låta leva vilket bekräftar  att man tolererar också de som har andra åsikter. 

Jag kan bara instämma för jag har levt och arbetat här i 40 år och har som konstnärlig  ledare för Iwanson School of Contemporary Dance blivit en del av Münchens kulturliv. 

Jessica Iwanson 

Tidigare ordförande SWEA München

Användbara länkar för dig som bor eller är påväg till München

Hitta boende:

https://www.immobilienscout24.de

https://www.immowelt.de

Allmän information om Munchen:

https://www.muenchen.de/int/en.html

 


Frågor eller funderingar kring ett liv i münchen?

Kontakta sweamunchen.ordforande@gmail.com